בחודש מאי השנה פרסמה הרשות לניירות ערך דוח פעילות של חברות ניהול תיקי ההשקעות בשנת 2023.
ניתוח הנתונים חושף תמונה מעניינת לגבי הקשר בין גודל התיק לעלויות הניהול:
גודל התיק קובע את העלות:
תיקים קטנים, עמלות גדולות: אם התיק שלכם קטן יחסית (עד חצי מיליון שקל), תשלמו בממוצע עמלות בסך 1.14% לשנה. זה אומר שעל כל 100,000 שקל שאתם משקיעים, כ-1,140 שקל ילכו למנהל התיקים.
עלויות יורדות עם הגודל: ככל שהתיק שלכם גדל, העמלות יורדות. תיקים בין חצי מיליון למיליון וחצי שקל כבר יורדים לעמלות ממוצעות של 0.91%, ותיקים גדולים מעל מיליון ועד ל- 5 מיליון ישלמו כ-0.76% בממוצע.
תיקי השקעות גדולים: בעלי התיקים הגדולים ביותר (מעל 5 מיליון) משלמים את העמלות הנמוכות ביותר באחוזים, כ-0.36% בממוצע.
מה המשמעות בפועל בעלויות בשקלים?
ההבדל בין דמי הניהול של התיקים הגדולים לתיקים הקטנים עמד ב-2023 על 0.78% (1.14%-0.36%) - ואם נחשב את הפער בדמי הניהול בתיק של 500,000 ש"ח למשך 15 שנה ובהנחת תשואה ריאלית של 5.15% לשנה*, הרי שמדובר בפער בדמי הניהול של 112,968 ש"ח (בשל ההשפעה של הריבית דריבית).
עלויות נוספות בשל ניהול תיק השקעות בבנק ושילוב קרנות נאמנות בתיק:
בהתאם לנתוני הדוח לשנת - 89% מהסכום בתיקי השקעות מנוהלים בבנקים. הבנק מחייב עבור ניהול חשבון השקעות עמלות מכל לקוח בהתאם ליכולת המיקוח של הלקוח באופן פרטני, וגם במקרה של העמלות לבנק - ככל שהתיק גדול יותר העמלות קטנות משיקול מסחרי.
בנוסף בהתאם לנתוני הדוח 60% מהתיקים משקיעים יותר מ 50% מהסכום בקרנות נאמנות. בקרנות נאמנות קיימים דמי הניהול הנגרעים מתשואת של הקרן ולכן ניהול התיק באמצעות קרנות נאמנות יכול לגרום לתשלום דמי ניהול נוספים. ניתן לאתר את נתוני דמי הניהול של כל קרן נאמנות מנתוני הבורסה.
שני הגורמים למעשה מוספים דמי ניהול נוספים לתיק ההשקעות אשר אינם משתקפים בדוח, ולכן יש לקחת אותם בחשבון כאשר בוחנים בין האלטרנטיבות שונות לניהול התיק הפיננסי.
מה זה אומר בפועל?
שקיפות: אל תתביישו לשאול על כל העמלות הכרוכות בניהול התיק שלכם, כולל פירוט של העלויות הישירות והאחרות.
תמורה לכסף: חייבים לבצע השוואה בין מספר חלופות, בין אם במוצרים שונים ובין אם בספקים שונים לניהול התיק הפיננסי שלכם.
גודל התיק חשוב, אבל לא חזות הכל: בחירת מוצרים תחרותיים אשר מתאימים לצרכים שלכם ולרמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת יכולים לספק אלטרנטיבה ראויה לניהול תיק השקעות.
בדיקה של קרנות הנאמנות בתיק: רצוי לבדוק את מלוא הנתונים לגבי החלק המנוהל בקרנות נאמנות, מי הגוף המנהל, דמי הניהול בקרן והאם ניתן לקזז את העלות מדמי הניהול האחרים שמשולמים ישירות למנהל ההשקעות.
לסיכום, עלויות ניהול תיקים הן חלק בלתי נפרד מההשקעה בשוק ההון. הבנת העלויות והשוואת האלטרנטיבות השונות תאפשר לקבל החלטות מושכלות יותר ולמקסם את התשואה על ההשקעה שלכם.
*(תשואה שנתית המובטחת לחלק מההשקעות בקרנות הפנסיה על ידי האוצר בהשקעות חופשיות בשוק ההון ל-15 השנים ההבאות)
מקור: אתר רשות ניירות ערך, נתונים בדבר פעילות חברות בעלות רישיון לניהול תיקי השקעות, נתונים ליום 31/12/2023.
Commentaires