רקע
ב 17 בפברואר 2015 פורסם חוזר גופים מוסדיים 2015-9-7 שעניינו מסלולי השקעה בקופות גמל החוזר הקודם קובע כללים לעניין מסלולי ההשקעה שגוף מוסדי רשאי לנהל בקופות גמל ובפוליסות פיננסיות.
בחודש נובמבר 2021 פורסם דוח של וועדה מייעצת שעניין וב 28 לספטמבר 2022 פורם חוזר גופים מוסדיים 2022-9-28 בו יישום חלק ההמלצות של הוועדה בא לידי ביטוי ומועד תחילתו נקבע אחרי דחיה ל 1/7/2024.
מטרות של האוצר הינן ליישם את המלצות הוועדה, לעדכן ולהרחיב את מגוון מסלולי ההשקעה שגוף מוסדי רשאי לנהל, לחזק את התחרות בענף החיסכון הפנסיוני ולהגביר את השקיפות ויכולת המיקוח של ציבור.
כשלי השוק העיקרי - ברירת המחדל וחוסר בהירות
החוזר מציין כי כברירת מחדל רוב הכספים בחיסכון הפנסיוני מנוהלים במסלול ברירת המחדל (מסלול "כללי") ללא קשר למאפייניו או לגילו של החוסך, ולכן ישנם החוסכים במסלול ברירת מחדל אשר אינו תואם את רמת תנודתיות המתאימה להם על פי גילם. אחת ממטרות האוצר הינה לקבוע כללים למסלולי ברירת מחדל עבור מי שלא בוחר מסלול השקעה, כך שלפחות יהיו מותאמים לגילו של החוסך. כמו כן, עבור חוסכים שכן בחרו/בוחרים מסלול שונה (שאינו ברירת מחדל) האוצר מקווה לאפשר להם לקבל החלטה מושכלת בנוגע לבחירת מסלול ההשקעה וקובע כללים אחידים לקביעת שמות ומדיניות השקעה זהה בכל החברות.
עיקר השינוי בעניין מסלולי ההשקעה
בהתאם לחוזר בחל מ 1/7/2024 מסלולי ההשקעה בכל הגופים יחולקו ל-5 קבוצות בהתאם למאפיינים שקבע האוצר:
1. מסלולים בניהול השקעות אקטיבי של הגוף המוסדי – בדמי ניהול קבועים.
2. מסלולים בניהול השקעות אקטיבי של הגוף המוסדי ללא דמי ניהול קבועים אשר יהיה בהם רק "דמי הצלחה" לגוף המוסדי.
3. מסלולים המשקיעים בנכסים סחירים בלבד.
4. מסלולים עוקבי מדדים.
5. מסלולי אמונה (הלכה/שריעה), קיימות וסביבה.
סיכום ודעה אישית
כתוצאה מהשינוי הצפוי כל הגופים המוסדיים מחוייבים לפנות ללקוחות ולעדכן בקשר לשינויים הצפויים במסלולי ההשקעה על מנת לעמוד בדרישות האוצר החל מ 1/7/2024. בהתאם להוראות חלק מהגופים יסגרו מסלולים קיימים או שימזגו אותם למסלולים חדשים בעלי מאפינים דומים. נראה לי כי הודעות הגופים וכמות המידע שילווה אותם ייצרו בילבול רב בקרב החוסכים והשינוי שהאוצר מקווה שיקרה - דהיינו לייצר יכולת החלטה מושכלת של הציבור, יתפספס. נדמה לי כי מי שהיו במסלול ברירת המחדל ככל הנראה ישארו במסלולי ברירת המחדל ללא כל קשר למאפיניים אישיים. לדעתי קביעת מסלול ברירת מחדל רק על פי קריטריון הגיל הינו שגוי ואינו נותן מענה לחלק גדול מהציבור. ישנם אנשים צעירים שלא מתאים להם מסלול תנודתי כמו שיש אנשים מבוגרים שלא מתאים להם מסלול סולידי, יתרה מכך זו טעות להתעלם בהתאמת מסלול ההשקעה של מוצרי החיסכון הפנסיוני ממכלול התיק ושאר הנכסים הפיננסים של החוסך.
לצערי שוב הכוונות באוצר טובות, ואולי אפילו הרפורמה במסלולי ההשקעה נותנות מענה לחלק מהאוכלוסיה - אך המטרות העיקריות שעליהם הצהיר האוצר יתפספסו שוב.
לקריאה נוספת-
Comments