לאחרונה נתקלתי במקרה של תיק השקעות המנוהל באחד מבתי השקעות, תיק אשר הועבר לניהול מחוץ לבנק. הלקוחה זכרה רק שיש לה תיק ש"נעלם" מהבנק. למעשה הלקוחה הוחתמה על העברת הסכום המנוהל ללא שניתן לה הסבר ברור בעניין. בכל מקרה אין לזה כל קשר לנושא הפוסט אשר עוסק בעליות בפועל של ניהול תיק השקעות אשר עלה כיוון שהלקוחה לא ידעה מה העליות בפועל של ניהול תיק ההשקעות.
לניהול תיק השקעות יש שתי אפשרויות:
1. לפתוח חשבון השקעות בבנק ולנהל את חשבון ההשקעות בבנק בין אם באופן עצמאי או על ידי ניהול של מיופה כח לניהול התיק (כל אחד ממנהלי התיקים / בתי ההשקעות בעלי רישיון לניהול תיקים).
2. להעביר את הסכום של התיק המנוהל לחשבון של בית השקעות אשר בו יתנהל תיק ההשקעות – במקרה זה לא נראה את הסכום באתר הבנק. ( זה המקרה של הלקוחה לעיל).
מבחינת העלויות-
לגבי ניהול השקעות במניות או באגרות חוב (ניירות ערך) דמי הניהול מורכבים מ:
1. עמלות קניה ומכירה (עמלות מסחר).
2. דמי "שמירת ניירות ערך".
3. דמי ניהול.
4. דמי ניהול לגורמים חיצוניים (ברוקרים בחו"ל למשל) – כאשר דמי ניהול אלו מנוכים מהתשואה שהשיג אותו גורם חיצוני (בדומה להסבר לגבי קרנות נאמנות בהמשך).
לגבי כספים המנוהלים בקרנות נאמנות:
1. דמי ניהול
2. לעיתים "עמלה חד פעמית" בקניה הנובעת מפער בין מחיר קניה למחיר המכירה של הקרן.
3. "דמי נאמנות" (העו"ד הנאמן של הקרן מקבל תשלום קבוע על תפקידו כנאמן)
4. "שעור הוספה"
את הפרטים לגבי העלויות בניהול ניירות הערך נוכל לראות בהסכמם מול הבנק או בית ההשקעות המנהל את התיק. החלק הזה בד"כ ברור וידוע לנו כלקוחות.
אך הפרטים לגבי העלויות של הסכומים המנוהלים בקרנות נאמנות לרוב אינם ידועים לנו כיוון שהעלויות מופחתות מהתשואה של הקרן, כלומר מה שנראה בתיק ההשקעות זו תשואת הקרן בניכוי כל העלויות המפורטות לעיל.
על מנת לבדוק את העלויות של ניהול הסכום בקרנות נאמנות אנו צריכים לבדוק את הפרטים של כל קרן נאמנות בנפרד. (ניתן למצוא את הפרטים באתר הבורסה - https://maya.tase.co.il/funds?view=all)
התיק בו נתקלתי נוהל בבית ההשקעות ב- 12 קרנות נאמנות בלבד כאשר 93.5% מהסכום
המנוהל בקרנות נאמנות של אותו בית השקעות ורק 6.5% בתעודת סל של בית השקעות אחר המחקה את מדד הS&P 500-. כך למעשה בית ההשקעות גובה דמי ניהול דרך ניהול הכסף בקרנות הנאמנות שבניהולו.
העלות בפועל של ניהול התיק הסולידי של הלקוחה הייתה לכן גבוהה מהרשום בהסכם של בית ההשקעות מול הלקוחה.
כמובן שיש בתי השקעות אשר ינהלו חלק נמוך מזה בקרנות נאמנות אשר בניהולם אבל התופעה מאפיינת את תיקי ההשקעות הקיימים באופן כללי. כלומר חלק משמעותי מהתיק השקעות שלנו מנוהל כנראה בקרנות נאמנות של אותו בית השקעות אשר מנהל לנו את תיק ההשקעות. יש לציין שחלק מבתי ההשקעות מקזזים את דמי הניהול הרגילים של התיק לגבי הסכום המנוהל בקרנות – לכן מומלץ לבחון את דמי הניהול באופן פרטני על מנת לגלות מה דמי הניהול בפועל של תיק ההשקעות.
לסיכום: ניהול של תיק "השקעות לעצלנים" בקרנות נאמנות למעשה אינו ניהול אישי ואינו מצריך כמעט משאבים מבית ההשקעות, ולכן אינו מצדיק עלויות נוספות ל"ניהול תיק". במקרים רבים ניתן ורצוי לנהל את הסכום המנוהל בתיק ההשקעות בפוליסות פיננסיות אשר יעילות לא פחות ואף יותר מבחינת ניהול ההשקעה והחשיפה להשקעות ייחודיות לגופים פנסיוניים, ובהן דמי הניהול נמוכים משמעותית.
Kommentare