top of page
חיפוש

האם כדאי להשקיע בפק"מ?

לאור עליית ריבית הפריים מרמה של 1.6% ל 4.75%, הבנקים מציעים להשקיע בפקדון בנקאי בריבית מובטחת לתקופה מוגדרת מראש. לכאורה לאחר תקופה ארוכה של ריביות אפסיות הריבית נשמעת טובה, אך מגוון האפשרויות מבלבל את רובנו ובכלל לא ברור באיזו אפשרות כדאי לבחור. אך האם זו האפשרות הטובה ביותר להשקעה?


להלן כמה נקודות שיעזרו לברר את הכדאיות הצעת הבנק:


  1. על מנת לשמור על הערך של החיסכון שלנו חייבים להשיג תשואה/ריבית בגובה האינפלציה! האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הקרובים על ידי בנק ישראל עומדת על כ- 3.8% - לכן רק על מנת לשמור על ערך הכסף הריבית צריכה להיות 3.8%, אחרת מפסידים ריאלית (כלומר יכולת הקניה שלנו עם אותו סכום תרד). בשנים הבאות האינפלציה צפויה להישאר ברמות גבוהות משמעותית מהרמות האפסיות של אינפלציה אליהם "התרגלנו" בחמש עשרה השנים האחרונות (מאז המשבר ב-2008). האנומליה היא דווקא ב-15 השנים האלו בהן האינפלציה הייתה אפסית, כלומר המצב הנורמלי היא שיש אינפלציה מסוימת המכונה "האינפלציה הנורמלית" (לא אפסית).

  2. 15% יכול להיות יותר מ-25%! על הריבית מפיקדון בנקאי משלמים מס רווחי הון של 15% מכל הריבית, בעוד שיש מוצרי השקעה אחרים בהם המס הינו 25% מהרווח בניכוי האינפלציה. בהנחת אינפלציה של 4% וריבית של 5%, בפיקדון יחול מס של 0.75% ולכן הריבית לאחר מס תהיה 4.25%. לעומת זאת בתשואה של 5% (לאחר דמי ניהול השקעה באותו מוצר) במוצר המחויב 25% מס מהתשואה בניכוי האינפלציה יחוייב מס רווחי הון של 0.25% (מאחר ומחוייב מס רק על 1%) ולכן התשואה לאחר מס תהיה 4.75% - חיסכון של 66% במס רווחי ההון.

  3. אובדן "נזילות" - הבנק משיקולים שלו יציע ריבית טובה יותר אם "נסגור" את הפקדון לתקופות שונות כאשר משיכת הסכום לפני המועד משמעו שלא מקבלים חלק או את כל הריבית על הפיקדון. לאובדן הנזילות של הסכום יש משמעות גדולה יותר בתקופות של חוסר וודאות בהן עדיף יהיה לשמור על הנזילות. מוצרים השקעה אחרים מאפשרים שמירה על נזילות ואינם "קונסים" בביטול התשואה של ההשקעה אם מושכים את הסכום. לכם אם חשוב לכם לשמור על נזילות כדאי לשקול חלופות אחרות.


לסיכום:

הבטחת ריבית שקרובה לאינפלציה הצפויה יכולה להביא לריבית ריאלית אפסית או אפילו הפסד ריאלי לאחר תשלום מס רווחי הון. גם כאשר הבנק מבטיח לפחות הצמדה למדד - המשמעות לאחר מס רווח הון הוא הפסד ריאלי (כלומר לא שמרנו על כח הקניה של הכסף). בנוסף יש לשקול חלופות אחרות במקום פק"מ לאור עליית האינפלציה אשר תקטין את המיסוי מהרווחים על ההשקעה ולבדוק את הכדאיות למרות שנשלם דמי ניהול במוצרים אחרים, ולבסוף צריך לזכור כי במשיכה לפני הזמן של פיקדון למעשה יש "קנס" ונאלץ לוותר על חלק או כל הריבית.

62 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page