חוסר הוודאות קיים בכל תחום בחיים, ואי הוודאות מלחיצה את רובנו. ניסויים הראו שאנשים נוטים להעדיף כאב פיזי על פני לחץ נפשי המלווה את חוסר הוודאות. חוסר הוודאות פיננסית מלחיץ במיוחד מכיוון שכספנו קשור לתקוות, לחלומות ולתחושת הביטחון שלנו.
לקראת סיום שנת 2022 ולאור מאורעות השנתיים האחרונות אנו עומדים בפני חוסר וודאות במערכות הכלכליות הגלובליות, והן בכספי משק הבית שלנו. הלחץ של חוסר הוודאות הניע ותניע רבים לנקוט בפעולות רק כדי להחזיר תחושת שליטה במיוחד כאשר אנחנו מרגישים שאין לנו חינוך פיננסי מספיק להבנת המשמעות של התרחישים האפשריים על תיק הנכסים של המשפחה. רצוי לזכור שעלינו לנהוג באיפוק בתקופות של חוסר וודאות, כדי להימנע מקבלת החלטות שאולי נצטער עליהן.
להלן 5 כלים שיכולים לעזור לנו בעניין תחושת השליטה בתחום הפיננסי:
1. להימנע מחשיבה לטווח קצר
האיום הכי רציני שיש על הנכסים הפיננסים שלכם הוא חשיבה לטווח קצר. עשרות שנים של מחקר קישרו חשיבה לטווח קצר עם חוסר סבלנות מוגבר, הפסד רווחים עתידיים, החלטות אימפולסיביות, חובות מצטברים, חסכון נמוך, נטילת סיכונים מוגזמת והחלטות פיננסיות לקויות.
פחד ואי וודאות יכולים לגרום לכולנו לחשוב לטווח קצר בלבד – גם לאלו ש"יודעים" שזה לא נכון. תחושת "סוף העולם" במדיה ומצב הבלבול כתוצאה מהשפעות הפוסט-הקורונה, האינפלציה, עליית הריבית והמלחמה באוקראינה גורמים להחמרת הבעיה. קשה לתכנן לטווח של-40 שנה כשאינך יכול לתכנן את השבוע הבא.
כדי לשמור על קור רוח כמשקיעים לטווח הארוך, אנו צריכים להפנות את תשומת הלב מהדברים שאיננו יכולים לשלוט בהם, ולהתרכז יותר בדברים שהם וודאיים ושאנחנו כן יכולים לשלוט עליהם.
2. לצמצם את חוסר הוודאות על ידי גיוון
דרך פשוטה כדי להקטין בפועל את חוסר הוודאות הפיננסית הינה לפזר את ההשקעה בתחומים שונים אשר אין ביניהם קשר. כך שאם ישנם ירידות בחלק מסוגי הנכסים אז עליות בסוגי הנכסים האחרים יקטינו את ההשפעה של הירידות – כלומר התנודתיות של התיק הפיננסי כולו קטנה. (למתעניינים להעמיק בנושא – המונח המקצועי הינו "סטיית תקן משוכללת של התיק"...)
3. תמיד יש הזדמנויות ותחומים ששווה להשקיע בהם
כל משבר מהווה הזדמנות לאלו שיצליחו לפתור אותו. המשמעות היא כי תמיד יהיה צורך בחדשנות בתחומים כמו ייצור אנרגיה נקיה, חקלאות/פודטק, רפואה, ביטוח ועוד. לכן, ההזדמנויות הן אדירות עבור משקיעים שחושבים לטווח הארוך ומנהלים את הכספים בראיה ארוכת טווח.
בנוסף, בכל פעם שיש אירועים קיצוניים, ניתן להפוך את זה להזדמנות. למשל במקרה של ירידות קיצוניות במניות , יש ההזדמנות לקנות מניות מצוינות ב"הנחה" ואם יש עלייה גדולה במניות, אפשר למכור כמה מניות שהפכו ליקרות. אי אפשר לשלוט בשוק, אבל אפשר לנצל את התנודתיות שלו.
על מנת למצוא את ההזדמנויות הללו כדאי להסתמך על עבודתם של אנשי מקצוע בתחום, ולא להתבסס על תחושות או שיקול דעת עצמי. הגופים המנהלים את הכספים הפנסיוניים מהווים סמן ימני בתפיסת ניהול ההשקעות לטווח ארוך וניתן ואף רצוי להצטרף באופן פרטי למוצרים אשר בהם כוללים הגופים המוסדיים השקעות מסוג זה.
4. בקרה ושליטה בעלויות התיק הפיננסי
מאחר ואין לנו יכולת להשפיע על שוק ותשואת התיק הפיננסי, כדאי לבחון את התחום עליו יש לנו שליטה – כלומר העלויות של התיק הפיננסי. ניתוח של העלויות של דמי הניהול במוצרים הפיננסים והפנסיוניים, עמלות בנקאיות, עליות האשראי וכו', יאפשרו לנו לשלוט במשא ומתן להפחתת העלויות של התיק. לעיתים הסכומים הנראים לא משמעותיים – אך בחישוב לטווח הארוך המשמעות הנה אדירה.
בחינה עצמאית שביצעתי לפי נתונים של משפחה "ממוצעת" ולפי ממוצאים של דמי ניהול על מוצרים פנסיוניים ועלויות אשראי בלבד – מגלה כי על שני סעיפים אלו יכולה משפחה "ממוצעת" להגיע בטווח הארוך לחיסכון שיצטבר לסכום של למעלה ממיליון ₪ - סכום משמעותי מאוד עבור כל משפחה בישראל.
5. לפתח סבלנות של ילדים...
רובנו שמענו על "ניסוי המרשמלו"... בניסיו הציעו החוקרים מרשמלו בודד לילדים אשר נאמר להם שהם יכולים לאכול את המרשמלו מייד אך הובטח להם מרשמלו נוסף אם יחכו ולא יאכלו אותו מייד. תוצאות המחקר הראו שהילדים שהייתה להם שליטה עצמית וסבלנות לחכות לבד בחדר עם מרשמלו מבלי לאכול אותו, היו אותם ילדים שהראו הצלחה רבה יותר בחייהם הבוגרים.
הכישורים הדרושים כדי לחכות לקבל 2 מרשמלו במקום 1 הם אותם כישורים שאנחנו צריכים להפעיל בזמן של חוסר וודאות פיננסית. אלו מבינינו שיש להם דרכים בריאות להתמודד עם לחץ נפשי נוטים יותר להצליח בטווח הארוך בתחומים רבים בחייהם. לכן, עלינו להיות מרוכזים במעשים חיוביים ולהפגין שליטה עצמית וסבלנות בזמן שאנחנו ממתינים שתקופת חוסר הוודאות תעבור.
Comments