רקע קצר -
פיצויים פיטורים הינם כספים החייבים במס וחלקם פטורים ממס (עד תקרה), כלומר שבעלי צבירת פיצויים העולה על התקרה הפטורה חייבים במס על חלק מפיצויי הפיטורין. כמו כן, לעובד המסיים לעבוד ישנן מספר אפשרויות לגבי כספי הפיצויים וביניהן אפשרויות לדחות את ההתחשבנות למועדים עתידיים. מס הכנסה דורש להתחשבן במס בהתאם לבחירת העובד בכל סיום עבודה, ולאחר בדיקת הבקשה, העובד מקבל אישור מפקיד השומה עבור הקופות הפנסיונית אשר פועלות בהתאם לאישורו.
עד כה האחריות של המעסיק הסתיימה בהעברת טופס הכולל את הנתונים לעובד, והאחריות להעברת הבקשה למס הכנסה הייתה רק של העובד. אך אם לא מבקשים למשוך פיצויים כלל בעת סיום העבודה לרוב פשוט לא מודעים לכך שאת הטופס שהעביר המעסיק בתוספת מסמכים נוספים, יש להעביר לפקיד שומה (מס הכנסה) ולבקש אישור עבור הקופות לטיפול בכספי הפיצויים. כך למעשה עוברים מעסיקים מבלי להתחשבן על הכספים ובסופו של דבר ישנם מקרים שלאחר עשרות שנים כאשר צריך להמציא מסמכים למס הכנסה, המעסיק כבר לא קיים ולא ניתן כלל להתחשבן על הכספים, דבר שגורר לעיתים מיסוי מיותר.
למעשה לאחר הודעה על סיום עבודה על ידי מי מהצדדים ציפתה עד כה רשות המיסים כי העובד יהיה האחראי לטיפול בהתחשבנות במס על פיצויי הפיטורין, ציפייה שלא פגשה את המציאות ולכן נוצרו אי סדרים רבים.
בניסיון להסדיר את הנושא מס הכנסה החליט להעביר את האחריות במלואה על המעסיק ויחייב את המעסיקים להעביר את הדיווח ישירות למס הכנסה החל מנובמבר השנה. לפי הנוהל החדש החל מנובמבר הנתונים ימסרו לעובד על ידי המעסיק ויינתנו לעובד 10 ימי עסקים להחליט מה החלופה שהוא בוחר בה. עובד שלא יגיב בזמן יפספס את האפשרות לבחור בין האפשרויות השונות והמעסיק מחויב להעביר את בחירת ברירת המחדל לגבי אותו עובד ישירות למס הכנסה או לנמק מדוע אינו יכול לבחור באפשרות של ברירת המחדל.
הבעיה הינה שברירת המחדל גם אם טובה בחלק גדול מהמקרים, לא בהכרח אופטימלית לכל מקרה פרטני ולכן מוממלץ לבחון את האפשרויות השונות באופן אישי, כי בחלק מהמקרים ניתן לחסוך מיסים בחישוב לטווח הארוך.
לקריאה נוספת:
Comments