בתקופה האחרונה שאלת העברת השקעות לחו"ל עולה על ידי רבים בעקבות הכותרות בחדשות ושיחות סלון בעניין. חלק מבררים מה האפשריות, חלק גם כך מחזיקים כספים והשקעות מחוץ למדינה וחלק מצאו פתרונות ישימים אשר לכאורה אין בהם סיכונים.
על מנת לבחון האם כחלק מהאסטרטגיה האישית בתכנון פיננסי אכן הגיוני להוציא כספים והשקעות מחוץ למדינה ראשית נבחן מעט נתונים באשר לכלכלת ישראל בקנה מידה גלובלי:
1. דירוג האשראי של המדינה
דירוג האשראי של מדינה ישראל המשוקלל עומד על ציון של 81 נקודות של TE* בדומה לאירלנד וכוויט. ציון זה מציב את ישראל במקום ה-27 מתוך 112 מדינות בדירוג.
2. תוצר מקומי
התחזית לשנת 2023 לתוצר המקומי של המדינה עומד על 539 מיליארד דולר. התוצר המקומי של ישראל צפוי להוות 0.51% מהתוצר העולמי השנה, ומציב את ישראל במקום 29 בעולם.
3. תוצר מקומי לנפש
התוצר המקומי לנפש (מודד את תוצר מקומי חלקי האוכלוסיה במדינה) צפוי להגיע השנה ל- 55,000 דולר ומציב את ישראל במקום 30 בעולם.
4. השקעות מחו"ל
לפי נתוני 2017, סך ההשקעות מחו"ל הסתכמו ב 119 מיליארד דולר, אשר היוו 0.22% מההשקעות הזרות בכלל המדינות בעולם.
5. גודל האוכלוסיה
גודל האוכלוסיה עומד על 9.7 מיליון נפש ומהווה 0.12% מהאוכלוסיה העולמית.
אז איך ניתן לסכם את הנתונים הללו למשפט אחד?
מדינת ישראל מייצרת יותר מפי מארבע ומושכת השקעות זרות כפולה ביחס לחלקה באוכלוסיה העולמית ומדורגת מעל יותר מ 86% מהמדינות בפרמטרים הכלכליים העיקריים.
ולסיכום: מה תשובה לשאלה בכותרת?
לאור הנתונים לעיל ניתן להניח כי כלכלת ישראל תישאר כללה חזקה בטווח הארוך ותמשיך למשוך השקעות זרות, מאידך מדובר בכלכלה קטנה המהווה כחצי אחוז מהעולם בלבד. לכן, בהחלט רצוי שתהיה חשיפה לחו"ל המתאימה לאסטרטגיה בתיק האישי של כל אחד וזאת ללא קשר למתרחש בארץ בתקופה האחרונה.
העברת השקעות וכספים בפועל לחו"ל צריכה להתבצע בזהירות ותוך בדיקת מכלול העלויות והסיכונים הכרוכים בהשקעה, תוך התאמתן לתיק הפיננסי הכולל של משק הבית. דוגמא לסיכון הקיים באחזקת כספים וניירות ערך מחוץ לישראל שרבים אינם מכירים הנה החשיפה האפשרית של אותן השקעות למס עיזבון.
על מנת להימנע מסיכונים מסוג זה ניתן להשתמש בפתרונות לחשיפה לח"ול בתיק הפיננסי תוך שימוש במוצרים השונים של גופים מוסדיים בארץ - אשר לתפיסתי מהווים פתרון מתאים ברוב המקרים ללא החשיפה לבעייתיות הכרוכה בהעברת סכומים לחו"ל.
מקורות:
TE - Credit Rating
WikiPedia - List of countries by received FDI
WikiPedia - List of countries by GDP (nominal)
WikiPedia - List of countries by GDP (PPP) per capita
WikiPedia - List of countries and dependencies by population
Commentaires